GENG KITO

Orang Nengok

February 24, 2012

Hati tak tipu-jeles dan sakit

Perasaan ni datang mana ada paksa-paksa..itu lah yang aku rasa..ak pon konpius..ak ni suka ke kat dia..atau hanya semntara je...tgk la!*blh plak tgk2 ye..

Tadi tgk my MR. SG men dok main gurau2 ngn perempuan..aishh~~jeles dan sakit ye...geram pon ad..xpernah plak ak berharap sbb ak th mesti la dia dah berpunye..ye la..ak mmg x layak kot utk dia.hahaha...tapi kan aku nk sgt dia jaga batas pergaulan dia..huhu..Sory..

Ak doakan semoga dia berbahagia..*ayat frust tp xmenonggeng..

Sekian....


February 22, 2012

Semoga semuanya berjalan lancar..

Kita selalu berdoa setiap kali nak mula ap2 “semoga semuanya berjalan dgn lancar”…xkira la…nak masuk sem baru, nak masuk dewan exam, nak anjurkan program..mmg boleh dikatakan doa ni wajib dibaca..tapi, pernahkah kita terfikir…adakah semuanya berjalan dgn lancar..sebelum tu..ops kejap!ak akn bg situasi dulu…contohnya nak bukak sem baru…sebab satu semester mngambil masa lbih kurang 6 bulan..ambik contohnya la..


Tidak mungkin dalam satu semester itu semuanya berjalan lancar tanpa secubit sebarang masalah..tak kan xpernah bangun lambat..."terponteng" kelas.."termakan" hati ngn member dan seangkatan dengannya..ak pasti semua ini mnjadi rutin dalam kehidupan seorang pelajar...namun, bagaimana anda mngatasinya?? Tepuk dada tanya hati..


"Berjalan lancarkah?"...

Kalau ya..tahniah!kalau x..kenapa??Based on my experience (ayat nk mcm org otai)...kelancaran sesuatu perkara itu sebenarnya ialah dari segi berjayanya kita mnghadapi ketidaklancarannya...berbelit x ayat ak???mai cni nak habaq..

Segala cabaran=halangan=dugaan=masalah sebenarnya bukanlah satu benteng=tembok kepada kita utk mngatakan bahawa sesuatu perkara itu gagal ataupun dengan bahasa santunnya kurang berjaya..malah, masalah2 ini sebenarnya mnjadi peneraju utama kepada berjanya perkara tersebut..paling berharga apabila mengajar diri ini matang dalam pelbagai perkara terutama sekali matang dalam mengambil keputusan dan menyelesaikan masalah...seronok!itu lah perkataan yang sesuai utk describe perasaan seseorang apabila dia berjaya...

"Kita mungkin akan lemah bila kita fikir tiada siapa yang mampu membantu dan bersama kita.tetapi hakikatnya DIA ada bersama kita.." 

Segala2nya telah tertulis utk kita...dan YAKINLAH kita mmpu mngahadapinya..jangan mudah berputus asa...sedangkn usaha kita hanya bergerak 1km/h..atau mungkin lebih lambat..kenali insan disekelilingmu dengan kematanganmu..

wassalam



February 18, 2012

Totally, I dislike!

Update blog pon  dah jarang2 dah skrang..sbb skang ni ak ngah sibuk ngn perkampungan FESSAT… FESSAT ni satu program mega kat kolej ak ni..(Kolej Tun Hussein Onn,UKM)..arghH!ak bukan nk promote fessat..nk promote nnt lain entri...haha..


Jam 1500 ++ tadi ak meeting bersama pentadbiran kolej ak..pas tu,ad la mamat ENSEM  (?????) 3 org ni dok kutuk2 ak...ak th mmg dorang gurau..tapi gurau tu biar la kna pada tempat dan masa...ak pon ad hati dan perasaan...bukan sekali dua..tapi dah banyak kali...lama2 hati ni sakit gak brother..im a girl..ak bukan hati keras mcm batu...ak mmg pantang org ajuk ak cakap...mmg annoying tahap 5 bintang la...


"Perempuan mcm ni x payah buat gentleman...buat rugi je"


LOL!! ak x penah soh ko buat gentlemen..sbb mmg gentlemen tu bukan ko..


Rasullullah SAW bersabda: Dari ' Atiah r.a berkata, Rasulullah saw bersabda: Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api dan sesungguhnya api itu terpadam dengan air, maka apabila salah seorang dari kamu marah, maka hendaklah dia berwudhu'. (riwayat Abu Daud)".


Xde niat nak marah kat cni..tapi sbb ak x brani nk marah depan..ak marah kat cni...hahaha....dengan segala hormatnya, klau boleyyy nak gurau tu biar la kna pada tempat dan masa..jgn over sangat..ak xnak marah2 sbb marah itu daripada syaitan...



Perasaan ak time tu…hahaha




wassalam...
*bukan ap..nnt xpasal2 ko kawen ngn org yg lbih debab,gendot dan montel dari ak..sayang ko ketat2..





February 15, 2012

xde sape nk gagal...

Hanya dgn tiga huruf sahaja digunakan utk mengejanya G,A dan L maka terhasil lah gagal...xde sape x penah gagal dalam hidup ini...akuilah itu kenyataan...kita selalu dengar :

 "hidup ibarat roda"

kadang kala kita kat atas dan kadangkala kita kat bawah..mmg selalu sgt kita dengar dan kata2 ni boleh buat kita naik balik...segala2nya telah tertulis dalam perancangan ALLAH swt...DIA mmg th ap yg DIA buat utk kita...ap yg kita nak...ap yg kita xnk...ap yg kita xnk tu pon kdg2 DIA blh bagi...krn semuanya ad HIKMAH..kita juga selalu dengar:

"semua ni dunia je...sementara.."

kbnyknnya kita nk kejar yg ni la kn..same goes to me....ak pon..tapi secara sedar atau x jarang shj kita fokus pada yg kekal...utk hidup alam kekal..ak xpndai sgt nk cakap sal agama ni...huhuhu...

xde ap yg ak nk bg kat fmli ak mlainkan kebahagiaan kpd mereka bila ak grad nnt..tp what i do??ak brusaha...tp usaha ak gtu je??ntah ak xpastii...mmg la usaha ak x se "USAHA" masa ak kat matrix tapi...ak banyak main??blajar cane??ak blajar jugak..tapi penah x rasa tekanan hidup..sory...ak terpaksa titiskan airmata..bukan terpaksa...ia mnngalir tanpa dipinta...im sory mom n dad!really sory..jahatnya ak terhadap parents sbb xdapat bg kebahagiaan kat dorang as dorang anggap ak "anak harapan"..malu ngn mereka..

TAHNIAH kepada yg berjaya...hari ni result bg semua plajar ukm kluar...


"ALLAH menguji pada tahap kemampuan seseorang..."

wassalam...





February 10, 2012

Tahi musang sejenis makanan

Assalamualaikum…=)


Eeee...bila baca title tu msti tersebut eee...biar betul??


Tahi musang yang aku nak cerita ni ialah sejenis makanan….bukannya bhan kumbahan yang dihasilkan oleh seekor musang...;-)Ni la "tahi musang" tuee..





ap pndapat korang??=)
kalau makan pasti nak lg..

nie bijinya..



Ak xpasti samada ramai x org th pasal bnda ni…klau kat tempat ak @ Kelantan mmg org ramai panggil  "tahi musang" …warnanya hitam..sekali tgk mmg macam  "tahi musang"  la…rasanya plak  masam manis…xmasam sangat dan  x manis sangat…sedap utk d makan…hehe ;-) kalau dilihat pada  plastiknya makanan ini diperbuat daripada buah-buahan,gula dan perasa yg d benarkan…dah tny “pak cik google” tp dia pon xth… 

Pernah nampak x??tempat korang panggil apa??



February 9, 2012

DaH hAbIs cuTi ke??

Rasa macam dah lama x ber “blog”…mmg dh lama...sbb xde yg mnarik sgt masa cuti kali ni...ak bnyk habiskan masa ak dgn makan, tido dan watching korean drama..my abah keje3...my ma plak klinik3...my adik2 plak sekolah3..bosan??a little bit la...huhuhu...3 mggu cuti ni only a few times kami keluar...klau nk ikotkan hati aku..hari2 ak nk kuar..tapi bila pk msti my abah tu penat..CANCEL!today,hari yg mungkin dkategorikan hari malang...

Pagi2 lagi abah aku tu dh kejutkan ak...dia kata pak cik sudin (bukan nama sebenar) akan datang ambik aku, go to JPN---> just want me to change my ic in order to change my address..for what??sbb dia nk ak daftar mngundi DUN dia...ahaiii...dia ni ketua peti undi tmpat ak stay skang..he said to my parents:"klau nk keje besok2(is not mean tomorrow) she needs me"...klau ikotkan hati ak ni...nk je ak tny...

"Pak cik mmg sediakan peluang pekerjaan ke kat rakyat M'sia ni??klau mcm tu sy nk sruh semua kwn2 sy kat u,matrix soh daftar mngundi dun pak cik ni...no more pngangguran!hahaha..."

Mmg kna buang daerah klau ak buat cam tu...dlm hati ak ni plak...berdoa bnyk2 supaya dia x datang..mmg xdatang...alhamdulillah...dia datang hampir nk Asar..ofis dh siap sedia utk ttup...4 hari je lg ak nk balik ukm..dia  ingat sempat ak buat..aishh!!klau mcm JPN Putrajaya yg blh siapkan dlm masa satu hari tu pon ak x kn g..ni bukan kg ak pon..ak bukan nk stay sini sampai akhir hayat ak...setiap kali ak pindah,mmg kna tukar ic la klau cam tu??..klau ye pon,nk mnang xpayah la main taktik macam ni...lg la sy xsuka...sory pak cik..

Next, abah ak jatuh longkang masa deliver barang kat klinik....mula2, terkejut gak dengar...tapi ak th dia suka sgt over...punye la aduhhhhh dia tu mcm kritikal..hahaha...tp mmg dia btol2 jatuh...kesian gak tgk dia..trus panggil tukang urut td..msa mngurut tu pon jeritnye mngalahkan pompuan...lawak btol..apepon,semoga cepat sembuh ye abah!tu la keje x ingat nk cuti...demam pon still lg keje..

Emm...indahnya hidup ni kalau ak dh blh tanggung family ak..masa picit2 blakang dia td..ttbe tacing..terfikir gak, spatutnya abah ak ni relax kat rumah je...tapi tu lah...5+1 tanggungan...nk tambah lg satu plak tu...xlama lg 6+1 la..anak 6, isteri 1...bgn pagi2 siap diri nk g keje..pas tu balik hampir maghrib...gajinya??ak x pernah th total gaji skarang..sbb dh xde slip gaji..xnk th sbb nnt xpasal2 ak suruh bhnti keje...buat penat je..ak pnah ikot dia g keje...hanya ALLAH yg th..Dulu,masa dia keje tentera,mmg rasa bapakku paling hensem la,.,teringin sgt nk tgk dia mcm dulu...pakai baju yg dia suka..iron baju dia...gilap kasut dia..bila ak nk tgk balik masa tu???Ak nk keluarga aku dulu...bukan sekarang..ak nk hidup ngn keluarga ak je...ak nk tinggal rumah kami...bukan rumah skarang...ak xsuka rumah ni...ak xsuka!!!ak ngn adik2 ak akn pastikan kami kluar rumah ni thn ni gak...xsuka sgt ngn ekosistem kat cni..

Begitulah putaran hidup...kadangkala kita d atas dan kadangkala kita d bawah...ak ttap bersyukur sbb ALLAH anugerahkan aku keluarga yg bahagia..we r happy live together...harap thn 2012 ni thn nikmat dan keberkatan dari ALLAH bagi kami..amin~

Cuti ak berbaki 4 hari je lg..tp tket ak xbli lagi..xde mood nk g..bila pk keje,tanggungjawab WAJIB pegi..satu lagi,result exam dh nk kuar...klau org kata xtakut,tapi jwpn ak TAKUT...moga ALLAH perkenankan doaku..kol 10 pg jap lg,insyaALLAH nk kuar jap cari barang + nk guna baucar rm50...simpan rm100 lg utk 2nd sem..

wassalam... i <3 my family..


                           seyes bona muka bapaknye??



February 2, 2012

LaGu tuNanG

Amboi..tunang pon ad lagu ke..bukanlah....lagu ni ak minat sgt..jom dengar..

terimalah persembahan dari:rossa feat pasha ungu-Ku Pinang Kau Dengan Bismillah

video
xth dh brapa kali aku dengar lagu nii..

Ni lirik lagu nye...

Tuhan berikanku cinta...
Utk ku persembahkan hanyalah pdMu..
Dia anugerahkanku kasih...
Hnya utk berkasih berbagi dgnMu..

Atas restu Allah...
Ku ingin milikimu...
Ku berharap kau mnjadi yg terakhir utkku...
Restu Allah ku mncintai  dirimu...
Ku pinangkan Kau dengan Bismillah...

Hanpa terasa bila ku tanpamu..
Hidup ku terasa mati jika ku x brsamamu...
Hanya dirimu satu yang aku inginkan...
Ku bersumpah sampai mati
Hnyalah dirimu……

Atas restu Allah...
Ku ingin milikimu..
Ku berharap kau mnjadi yg terakhir utkku...
Atas restu Allah ku mncintai  dirimu...
Ku pinang  Kau dengan Bismillah...

Atas restu Allah...
Ku ingin milikimu...
Ku berharap kau mnjadi yg terakhir utkku..
Restu Allah ku mncintai  dirimu
Ku pinang  kau dengan Bismillah....

#untungsapeygdhbrtunang



Aku kecik dulu

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Bukan nk tunjuk gambar aku time kecik dulu ye...tapi terfikir mcm mana time ak zaman muda2 dulu..*sekarang pon masih muda..haha

Ceritanya bermulaaa...

Di pagi yg sibuk..knderaan berpusu2 di jalan yg raya...ad yg nk g mngajar, mnoreh, anta bdak sekolah, mncari mknn utk isi perut dan x kurang juga ad yg tgh tdo(*yg ni paling ramai)..yg tgh berblog pon ad...

BLING!!bukak mata...tgk tingkap...knapa terang sgt kat luar tu??

"oi!cepat la sikit...mung tgok je(jam) tu pukul brapo doh",jerit hazirah pd husna yg masih lagi megah di depan cermin.

"siap doh!!gege la...kalot!",balasnya sambil mengangkat semua barang2nya utk d bawa k sekolah..

"kakak,bangunla..g anta adik..lewat doh ni", tersentap ak bila dgr jeritan mak ak tu...

Boleh bayang x bisingnye cane??dgn mata sepet tapi x sesepet org korea dan chinese..ak bgun..cepat2 basuh muka..g anta adik sekolah..bawak moto selaju 300km/h 80km/h je..ni dh kira laju dh ak bawak.ak bukan MINAH REMPIT..haha..lgpon pagi2 sejukk wooo kat kg ni..ni lah akibatnya bila mngamalkan konsep "1 keluarga,1 alarm,1 malaysia"...bila 1 alarm dh ditekan STOP..xde alarm lain backup...

Adik aku yang llk tu pulak xhenti2 mulut dia...pot pet...pot pet...mmbebel sbb bgun lambat nk g sekolah hari ni...setiap hari selasa sekolah dia buat bacaan Yasin..lg la x leh lambat...dia mmbebel kat sape??sape lg klau bukan pd MA kami..(*masa ni dia tgh siap nk g sekolah)

Terfikir sejenak..
Agaknya dulu masa ak kecik2 camni jugak ke??kalau aku bgn lambat mmg aku salahkan mak aku ?knapa salahkn mak?knapa bukan salah diri sendri?sape suruh x set alarm?klau dh alarm tu dengar sampai satu kampung (hiperbola sgt) tapi xbangun jugak.. salah diri la..sepanjang adik aku mmbebel tu mak ak cuma jawab..

"Hah!xpayoh g sekolah la"

Tu je...punyela berdepa2 pot pet pot pet tu..tu je mak ak jawab..mmg hati ibu ni lembut sgt...klau softlan atau downy tu blh mlembutkan kain..ak rasa hati ibu tu lagi lembut..penyabar..kalau ak dh lama merah pipi tu..rasa nk mnx maaf ngn mak..sbb ak rasa mmg ak pnah buat...dulu, xpenah pk perasaan mak..tapi malu pon ade...masa BESAR bru nk mnx maaf..huhuhu...

Pesanan ikhlas dari penaja:

[  Jgn asyik salahkan ibu...dia dh jaga kita dari sebesar tapak tgn hingga sekarang..cepat2 la mnx maaf ngn dia..sebelum tdo mnx maaf..ni yg Islam ajar..

[  Hargai masa yg kita ad bersama ibu..nnt bila dh kawen atau kes2 lain yg x dapat d elakkan..kita dh xbersama dia..masa tu la nangis air mata berdarah pon xguna..sbb kita xmmpu putar masa...layanlah dia sebaik mungkin..

YAKINlah,kita mmg xmmpu balas jasa ibu...tapi hanya dgn 1 kejayaan anaknya, bg dia dh cukup menggembirakannya..klau mmpu bg la ap yg mak kita mnx...buat la yg TERBAIK utk ibu..

Syurga di bawah tapak kaki ibu...

I love my mum so much.skang ni dia kat klinik..cek kandungannya brapa bulan..hehe..nk dpat adik baru..suka sgt2..alhamdulillah...brtambah lagi tanggungjawab ak as anak sulong ni..

k..wassalam..