GENG KITO

Orang Nengok

August 6, 2012

Bahagia bersama si dia!!


Alhamdulillah…hari ni happy sangat bila dapat bersama dia…my Pinky Ego S…hari dah dah cuci dia..esok kalau sempat nk g tukar minyak hitam…sbb xpernah tukar sejak beli..=(

emm, baru je renew roadtax dan insurans..1 Ogos lepas…dah setahun kekasih  tu bertakhta di hatiku…♥♥♥♥♥♥

Gambar google je…aku punye ada bakul kat depan,..;-)

August 2, 2012

Result kena block


Assalamualaikum..

Jelas ternyata memang aku seorang pemalas..lama sangat tak update blog but today even penat “blog mood” tu tiba-tiba datang..huh~

1 Ogos 2012- keputusan peperiksaan semester 2 tahun 2 aku diumumkan..malam 31 Julai tu aku tido tersangat la awal….Jam menunjukkan 1 pagi lebih2…handphone bising je…rupanya mesej dari kawan2 yg tny dapat brapa result???time tuuu…baru aku nk ingat result kuar…ok??sila faham aku jenis macam mana…aku terus bangun kejutkan Ain semata2 nk suruh dia cek result dia…sbb aku tahu dia ni excited bab result…

Pendekkan cerita..mmg aku dah bukak smpweb utk cek result tapi hati takut…xklik pun link “keputusan peperiksaan”…aku biarkan mcm tu je..until masa tamat…back to homepage n need to log in again…tak ade kekuatan nk log in…bila dah keesokannya, ada la sikit kekuatan.. bila bukak..



Hanya senyum dan terfikir…agaknya mcm mana result aku sampai ALLAH x izinkan lagi aku tgk…mungkin semua kawan2 ku dah rasa terlepas beban ni..tapi aku tak..sampai sekarang aku masih terfikir dan tertanya2…

Notakaki: hutang tu disebabkan aku baru je dapat peruntukan kewangan dari Bendahari utk JAKSA 2012/2013 dan sempena program mmp..so, duit tu masuk akaun aku..tu yg dikira hutang..

Aku hanya mampu berdoa…berikanlah aku kekuatan dan peluang..

July 1, 2012

Inilah ujian ALLAH



"Ujian ALLAH dalam pelbagai bentuk."

Pagi tadi aku kehilangan handphone aku yang tersayang…walaupun kejap je aku guna tapi aku dapat rasakan yang aku suka handphone tu..murah, senang, boleh baling-baling, jatuh pun xrosak itu mmg aku suka…tapi bila je aku bangun dari tidur pagi tadi terus rasa dalam poket seluar dah xde handphone…terus aku tunduk tgk bawah kerusi..takut-takut terjatuh bawah kerusi..setahu aku, aku xnyenyak pun tidur dalam bas..tapi aku xdapat rasa handphone tu jatuh..kalau ada bunyi apa-apa jatuh pun seolah-olah dengar macam beg orang yang jatuh..sebab terlalu kuat…dan saat ini aku merasakan handphone aku berada dalam tangan org yg duduk di belakang aku..kalau xsilap aku dia turun di Greenwood…wallahualam..

Dan saat tangan ini ingin berkongsi cerita tentang kehilangan handphone, saat itu juga terbaca post seorang junior aku ditetak oleh orang yang tak dikenali.



Ini pula cerita sebenar via inbox..



Just compare my own story and Ali’s story..kehilangan barang tersayang yang boleh dicari ganti dengan menggunakan duit …kehilangan orang yang tersayang yang tiada pengganti…which one u r prefer?kalau boleh dua-dua xnak kn?

Qada’ dan qadar…TAKDIR…aku tahu, ketika ni aku mmg xde duit utk ganti baru hp aku…tapi aku masih lagi ada peluang jika aku berusaha, jika aku bekerja, jika aku pandai mencari dan menguruskan duit…insyaALLAH itulah yang dinamakan qadar..saat ini juga aku masih lagi mempunyai handphone yang berfungsi walaupun contact no hilang..walaupun memory card hilang but the most important thing is sim card..no upax hanya blh didaftarkan sekali sahaja sbb tu aku sayang sangat no tu…ada cara utk selesaikan jika ALLAH izinkan dan bukakan jalan itu…insyaALLAH esok aku akan buat sim card baru no yang sama…

ALLAH lebih menyayanginya berbanding kita…Sesungguhnya daripadanya kita datang dan kepadanya kita kembali…inilah yang dikatakan ALLAH akan menguji sesuai dengan tahap kemampuan hambanya…xdapat aku bayangkan kalau aku kat tempat Ali..



Al-fatihah utk arwah abangnya dan sama-samalah kita berdoa supaya ALLAH tabahkan hati keluarga Ali..

Assalamualaikum..


June 25, 2012

~♥Suprise from JAKSA♥~

Kelam kabut cari hadiah untuk Malam Anugerah JAKSA dan Pemudahcara malam tu… we are supposedly exchange the gift between jaksa.. everyone need to prepare a gift..dah la aku xprint lagi buku cenderamata time tu…majlis start jam 8.00 malam…sampai bilik tepat jam 6.00 petang then terus print…mmg xsempat nak pergi Puri Pujangga hari tu for the rehearsal…huhu




Malam tu aku tumpang kereta kak mimi untuk ke Puri Pujangga cz My Pinky Ego-s aku bagi pinjam pada Syafa…Dia pun jadi tetamu jemputan jugak untuk malam tu wakil dari FESSAT XI..Majlis berjalan seperti biasa…Dan tibalah masa sesi bergambar bagi semua mantan jaksa, bakal jaksa, felo dan pemudahcara...Just a click!! 

“Happy birthday to you”~

Suara yang paling kuat aku dengar time tu Kak Mimi…At the same time, dalam hati aku berkata..sampai hati dorang xbagitahu aku nak celebrate befday sape malam ni…biasanya semua akn bincang dengan aku dulu sebab sometimes I’m really excited bila tang nk prank orang ni..hobi la katakan…A few seconds later, aku dah berada kat tengah-tengah dikelilingi semua yang hadir malam tu…then, seorang lelaki bawak kek menuju ke arah aku…Terkelu, terkedu, terbisu, tersenyap, terdiam…SURPRISED!!!!!!! Adegan macam ni semua aku tgk dalam tV je..its happen to me right now…sape x terkejut??masa tu air mata ni hampir2 jatuh membasahi pipi tapi sempat lagi cover..mmg nak nangis tanda terharu…




Malam tu jugak Nadzir nak lunaskan dendam kesumatnya pada aku..katanya nak baling tepung dan telur…tepung bendanya???sambut dalam dewan..not allowed!!!tapi dicalit-calit kek tu pada aku dan dihempap sisa kek atas kepala aku….nasib baik aku dapat elak even mmg dah kna dah pon..si Isnur plak bajet nk simbah air…tapi dia yang terkena balik…hahahaha…I’m sorry…

Sebenarnya aku nak cakap something. Tapi tak terlafaz time tu…
To mantan jaksa sesi 2011/2012:
First of all, tQ so much for the surprise…yes!sangat surprise..tQ kepada sape yang rancang semua ni…tQ kepada si pembeli kek..tQ kepada semua jaksa yang menyayi dengan semangatnya..tQ for ur du’a…And I’m sorry…k.mimi & k.ma, sorry sebab xtolong korang handle majlis malam tu..exam setiap hari dan ada yang satu hari 2 paper..mmg xsempat untuk handle apa2..sory sangat….sory jugak sebab xdatang rehearsal…sory sbb print buku cenderamata tu lambat sbb takut ada terubah saat akhir…sory…

Dan bila balik semangat terus bukak hadiah yang aku dapat dari Isnur..

Mempersembahkan……………. 


Katanya khayal…

 in progress..

 finally, siap!!*bersama Puteri Katak @ ain

From me to Isnur Wahid..




Malam tu tidur dalam senyuman walaupun keletihan…

Terima kasih DR. Azahan, DR. Kartini, En, Rahim dan felo2, En. Yusof dan warga pejabat ktho..Terima kasih semua…Moga ALLAH panjangkan umur kita semua..amin~


sweet memory.. 





Sebagai kenang-kenangan... 

♥ Frame   nice~!

Will miss u ollsss..

 Bdw, aku rasa obvious giler gambar aku..haha..tembam la katakan..,  


Wassalam...



June 24, 2012

♥♥ Suprise from BFF ♥♥


2,3 kucing berlari,
Assalamualaikum salam diberi….

Amboi…berpantun sakan..ni semua dah kna sampuk dengan si pemantun terhebat classmate aku…sape xkenal syafiQ johari .kalau berpantun xhabis2 dengan kucing3…huhhhhh~

Now, I would like to continue my previous post…hahaha..

Tiba-tiba, 2.30 petang samar2 mata aku terbuka bila ada orang kejutkan aku tidur..rupa-rupanya si ain , my lovely friend made in Qlate…punyelaaa semangat dia kejutkan aku..katanya dah kol 2.30 petang…zuhur pon aku belum lagi time tu…dah macam mak2 dah aku dengar masa ain ni bebelkan aku…bagus betul!

Ain      :Dayahhhh!!!bangunla cepat…fatin dok bakery doh tu….
Aku     :Emmm…ngantukkk…
Ain      :Bangun semaye…pah, nop g cari hadioh ko jaksa male ni.,.cepat!kol brapo doh ni…

Aku yang pemalas gilerr ni macam badak liat nak bangun…lantas, si ain yg kurus tu tarik aku untuk bangun…

Usai solat Zuhur, jam menghampiri pukul 3.00 petang..telefon aku berbunyi ….calling from Fatin @ ukm..  aku suruh si ain je yang jawab sbb masa tu aku tengah bersiap..Yang aku pelik time tu awat semangat beno kawan2 aku ni??fatin dengan ain??xkan la kemponan bubur bakery tu sampai camtu sekali??tahula bubur kat situ sedap…tapi persoalan2 tu aku ketepikan…focus bawak moto….sampai je pusanika, cepat2 ain tu jalan…bibir aku mula mengukir senyuman...nk gelak gak time tu,,,tapi cover…aku nak biarkan ain terus berlakon…the end of her “lakonan” tu, aku nk komen..hahahaha…mmg laju dia jalan..FYI, kami rabun…dari jauh nmpak samar2 je 3 org seolah2 tunggu kami..di antara dorang ada kek dan teddy bear…FATIN, SYAFIQ, AZWER!!!itulah director, juru make up dan pelakon tambahan….hahaha

Dalam nak gelakkan si ain tu, im seriously terharu dengan surprise my bff…tak terkata time tu…rasa nak nangis dan nak peluk fatin dan ain tapi malu…malu tapi mahu..tQ kawan-kawan..tQ for the surprise…tQ for the blackberry blueberry cake, it’s really sooooo sweet like us and tQ for the very cute teddy bear…

blueberry cake
Pinky bear-name given by Iedya Abdullah



SyafiQ, Umi, Mommy, Ibu



About the lakonan….tanpa pengetahuan aku, fatin dan ain ni dah 2,3 hari sebelum hari kejadian dah mula berlakon…perancangan awal semata-mata untuk surprise ni…2 days before, Ain beria sangat bagitahu aku yang dia nak beli kasut ala-ala crocs kat econsave..lepas ayahnya bank in duit, malam tu dia mintak “permission” aku nk keluar dengan member dia untuk beli kasut tu…masa tu memang langsung x dapat detect…rupa-rupanya ain, fatin, syafiQ dan awe( Azwir) keluar untuk cari hadiah for my birthday..untuk kek pula, hari kejadian kononnya ain nak hantar fatin balik kolej lepas habis exam..tapi dorang rempit guna My Pinky Ego-S masa solat jumaat..ain dengan berseluar  trek sanggup rempit mempertaruhkan reputasinya berpakaian sebegitu semata-mata untuk membeli kek…patutla lama semacam pergi hantar fatin…macam hantar balik KL..padahal kolej amin je pon…lepas habis exam tu jugak, aku ajak ain temankan aku beli hadiah untuk jaksa ...malam tu ada majlis perghargaan untuk jaksa..bila aku interrupt ain dan fatin cakap kat belakang aku, tiba2 dorang stop,.,pelik jugak…tapi aku still xdapat agak…masa fatin kol aku dan ain jawab tu, fatin  berlakon sebenarnya tapi xjadi sbb ain yg jawab..hahahaha…awe dan syafiQ pulak xbanyak peranan cz dorang cuma juru make up dan pelakon tambahan :p….. Total stars utk pelakon utama ain dan director fatin ialah :

Last but not least, tQ so much fatin dan ain,.tQ sebab hadir dalam hidup aku….tQ sebab datang menyibuk yg dapat ketawakan aku setiap hari..tQ sebab bagi pinjam telinga untuk dengar masalah aku yg xmatang ni….tQ sebab jadi doktor bila hati aku terluka… tQ sebab bagi masa untuk spend time together…. tQ sebab kasih sayang yang hanya ALLAH sahaja mampu membalasnya…n I don’t want banana fruit to times…u know what I meant…tQ jugak sebab keep it as secret siapa yg bertakhta di hatiku….(tersasul punye pasal)

To SyafiQ dan Awe.. tQ sebab sudi gelak besar bersama kami..tQ sebab ceriakan hidup kami…tQ sebab layan Charlie Angels yg kiut miut ni...tQ sebab SANGGUP berhadapan dengan kami yang umpama kanak-kanak ribena ni…Kalau aku xde, jaga ain dan fatin leklok…kita semua kawan…buktikan yang korang lelaki!!:D:D:D 

Awe dan SyafiQ

Terima kasih kawan-kawan…tQvM..
Friends forever..Forever in love…

Without u, we cannot write S_CCSESS!!



June 23, 2012

Wish for birthday!


Bismillahirahmanirrahim,…
Assalamualaikum..

Dah bersarang dah blog aku ni sebab lama sangat tak update…bukan xde story nk share ngn blog sendiri..bukan xde idea tapi masa tidak mengizinkan sebenarnya… Al-maklumla hujung-hujung semester ni faham-fahamla..bukan setakat exam datang menjelma walau tanpa dipinta namun ada juga beberapa saki baki tugas yang harus dilunaskan..hahahahaha

14 JUN …ada apa dengan tarikh tue???hehe…as usual, aku akan sentiasa tunggu tarikh ni…that’s my couple date…  tarikh genapnya umur aku yang ke 22…hohoho..jatuh pada hari khamis..great date actually!!on that day, I got KILLER paper for this semester…BIOMETRI…malam tu aku ngn ain spend masa kami menghadap biometri dalam bilik jaksa…kononnya study la….tapi before berangkat ke bilik jaksa, sambil tunggu si ain ni siap berhias anggun, aku on fb semata2 nk tgk sape yg dah wish….hahaha…excited nk tgk!!!

And here org yg bertuah dipilih utk entry ini..hehe







Alhamdulillah…ramai yg doakan aku …tQ my friends…n the most important thing n funny, punyela family aku excited..kol aku around 845 malam…nampak x excited???

Ma       :Esok berapo haribule kak??
Me       :14..
Ma       :Ado gapo nga tarikh tu???
Me       :Hahaha…sweeeetttnyyyooooo…tQ…
Ma       :Happy birthday my beloved daughter…May ALLAH bless u always…moga panjang umur, murah rezeki…belajar rajin-rajin…Ma sayang kakak..
Me       :TQ ma…I love you too…erkk, jodoh??
Ma       :Jodoh??InsyaALLAH…belajar dulu..kejar cita-cita, baru kejar cinta..;-)
Me       :Okay..tQ so much…hadiah nnt ore balik deh…(*minx hadiah..jelas)
Ma       :Doa sentiasa mengiringimu…ni adik2 nok kecek…

Dan bersembanglah aku dengan adik beradik aku even kejap je…gembira sangat..=)))

Next, aku on twitter plak..2nd person yg wish ialah Hazim….(*Nampak x lamanya si ain tu bersiap)..Hazim ni junior kolej aku…Dia sangat la lawak…Dia la gossip partner@twitter..hahaha…Dia ni penari kolej aku..Nak dijadikan cerita masa mula2 dia register as a 1st year student, katanya xberapa suka kat aku…cz aku ni jaksa kebudayaan yg ada je nk cakap pasal kebudayaan tu..n now dia dah kenal sape aku…hopefully, dia xbenci aku..aku hanya jalankan tugas…but im really proud of him cz pada mulanya dia je penari llk bagi pelajar tahun 1…ssh kott menari..huh~3rd person pon junior aku..semua junior kolej…ni semua via twitter…bakal jaksa sukan sesi 2012/2013..Ibnu Zubair namanya,..yang ni plak dak nasyid kolej aku...tQ junior2..alhamdulillah..terima kasih semua…


Hari tu aku exam tengahari…Balik je exam macam biasa nak sambung tidur tapi bila bukak je pintu aku terkejut bila tgk satu bungkusan kat atas meja belajar aku..dengan riang rianya alu terus lompat….

From Syafa dan Wada.. 
Bila berhenti lompat, baru terasa bilik panas..disebabkan terlalu excited aku lupa nak on kipas….hehehehe…tQ Syafa, Wada…

*Wada ni roomate Syafa…

Next paper Fisiologi Tumbuhan, 15 Jun , 830 pagi…just a few hours…kata orang paper ni pon ssh jugak…aku rasa xde paper pon  yg senang bagi aku..study last minit mmg hobi aku…mmg padan la muka aku..10 soalan 100 markah within 2 hours..n most (*probably 9/10) the questions relate to the plant hormone…TERBAIKKKKKK!!!!ni la paper yg paling aku kecewa dalam hidup..for the 1st time even aku rasa last sem biokimia pon ssh jugak…tapi yg ni lagi buat aku kecewa..after exam tu, terus landing sbb aku penat sangat fikir jawapan yg ntah apa2 aku gilingkan n im also not sleep well for 2 days..fenin ana punye kefala..

TIBA-TIBA, 2.30 petang………………………

To be continue..

p/s: bahasa Kelantan dalam perbualan tu harap boleh difahami..(*sengaja xnk translate..translate la sendiri..usaha LIF kejayaan)..
aku mmg xsuka post entry panjang2, sbb tu nk kna buat entry baru..panjang ceritanya…hehe


June 8, 2012

Kenapa teruskan semua ni?


I have my own reason..

Itu sahaja jawapan yang aku dapat berikan bila orang tanya kenapa aku nak letak  jawatan dan kenapa aku still stay kolej??

Don’t ever touch my personal if you are not allowed.. Jangan jaga tepi kain orang sampai masuk dalam kain.. Aku yang merasa..aku yang sakit…ya, badan aku je besar,..tapi hati aku ni xsebesar dan xsekental badan aku…hak aku untuk update status facebook  terbatas.. hak aku untuk tweet di twitter di halang,…status fb disindir-sindir…twitter di “public” kn…Who I am????sampai ada orang sanggup buat macam tu??kalaulah sesiapa yang berkenaan tu baca blog aku ni…mmg blog aku plak jadi sasaran…

Aku terima semua ini sebab aku yakin ALLAH AKAN BERI UJIAN KEPADA HAMBANYA YANG MAMPU SAHAJA..

Sorry kepada sesiapa yang pernah terasa status facebook.. tidak dinafikan ada yang ditujukan kepada imsan terpilih..itulah manusia yang tidak lepas dari buat silap..maaf..

Wassalam..


June 4, 2012

Love or like?





Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.
Tapi di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku...

Tapi jikalau kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum..

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata...
Tapi di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja...

Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu...
Tapi di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar...

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta...
Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka...

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis...
Tapi bila orang yang kita suka menangis, kita akan turut membuat dia
gembira...


Perasaan cinta bermula dari hati, 
Yang datang tanpa diduga dan dipinta...
Perasaan suka bermula dari mata...
Yang melihat apa yang dilakukannya didepan mata..
Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka, umpama kita
membuang mata kita...
Tapi jika kita cuba membuang hati kita, cinta berbuah menjadi airmata
setiap orang yang akan mengalami ini dalam hidup mereka, cuma fikirkanlah
bersama-sama siapa yang anda cinta.
Tetapi, hakikatnya Cinta kepada Allah swt adalah lebih hakiki dan abadi

CINTA ibarat sebuah rumah tak perlu cantik, tak perlu mewah yg penting
kita bahagia didlmnya..
cintakan bunga, bunga akan layu
cintakan manusia, manusia akan mati
cintakan Allah ,akan kekal selamanya.. 

Which one you are?

Wassalam



June 3, 2012

Wish All of u..




Jika kamu.......


Jika kamu menyukai seseorang,usahlah kau pamerkan kasih sayangmu, 
kelak kamu akan kecewa...
Jika kamu meminati seseorang, usahlah menunjukkan kepada si dia, 
kelak kamu akan derita...
Jika kamu berkenankan seseorang, usahlah kau luahkan pada si dia, 
sebaliknya luahkanlah hanya pada Dia...
Jika kamu memang benar-benar tergila-gilakan seseorang, 
marilah meminta daripada Allah S.W.T, kerana Dia Maha Mendengar....
Jika benar cinta kamu kepada seseorang itu kerana Allah S.W.T, 
siapa tahu Dia menggerakkan hati kamu berdua & menjOdOhkan kalian didunia serta disyurga....

p/s:insyaALLAH, akan ku cuba sedaya upaya...

"Jika aku mencintainya dalam diam, ku juga harus menghentikan cintaku kepadanya dalam diam jika dia bukan jodohku."

InsyaAllah, Aamiin allahumma aamiin....

wassalam


June 2, 2012

Tips untuk pelajar matrikulasi


Dah hampir dua tahun meninggalkan zaman matrikulasi...zaman yang cukup indah...zaman yang sangat memberi makna dalam menempuhi alam remaja…percayalah pengalaman satu tahun (*bg student PST) dan dua tahun (PDT) amat bermakna dan terasa indah bila korang semua kluar dari matrikulasi…rindunya tak terkata…take this chance to enjoy yourself as matrix students..enjoy matrix life BUT here as ex matrix students, I would like to share a few tips to enjoy + SUCCESS when u r in matrix…



§      Jangan sesekali PONTENG kelas
§    Kalau sakit atau demam yang teruk sahaja DIBENARKAN ponteng. (*xyah nk manjakan diri sangat kalau demam sikit2 tuu..)
§      STUDY before masuk kelas
-mana nak dapat nota?
*jangan takut nak mintak ngn lecturer awal2….xde lecturer pon marah…dan lagi bagus kalau jumpa senior yang pernah belajar dekat matrix yang sama dan kos yang sama..
-nak study apa??
*xpayah nak study struggle sangat before masuk kelas..at least tahu term especially bagi subjek math and bio..nnt bila masuk kelas xblur sangat..dan sekurang-kurangnya juga anda akan CEPAT faham..
§      STUDY lepas kelas ( <24 jam)
-selalunya waktu P & P pelajar matrikulasi antara pukul 8.00 pagi- 5.00 petang..tu pun jarang kelas hingga kol 5.00 petang..jadi, korang akan berasa penat waktu petang..rehatlah secukupnya pada waktu petang tu..DAN study pada waktu malam..maksud <24 jam ialah.. CONTOH: kelas math pada pukul 8.00-9.00 pagi isnin..lecturer ajar chapter 1..so, STUDY before tibanya pukul 8.00 -9.00 pagi pada hari selasa..kita akan mudah FAHAM dan INGAT jika kita belajar dalam masa tersebut..sebab otak masih fresh apa yang lecturer cakap.
§      F.O.K.U.S
-ya..mmg susah nk focus dalam kelas…xdinafikan..elakkan duduk bersama kawan-kawan yang suka bersembang di dalam kelas..jika mengantuk bawa air masak ke dalam kelas..2 tujuan:utk minum dan basuh muka..
-lagi satu, tengok muka dan memek muka lecturer yang sedang mengajar..hehe…konfem korang akan ingat waktu nak exam..sure!:P
§      TANYA lecturer jika tak faham
-tanya terus lecturer..jangan takut…lecturer xmakan students…kalau kena marah pun..korang akan ingat kemarahan tu sebab apa.. secara tak langsung korang akan ingat apa soalan yang korang Tanya dan terus tahu jawapannya..;-)
§      Buat TUTORIAL
-gunakan latihan tutorial ini sebagai jalan yang efektif utk korang belajar…SETIAP subjek tuuu berguna sangat tutorialnya..xkiralah kimia,biologi, mathematics, fizik..semua lah…english je xde tutor…Cuma banyak asaimen..hehe
-tolonglah jangan meniru tutorial tuee…rujuk kepada statement kat atas tuu..jalan EFEKTIF bukan jalan ALTERNATIF…xnak kena marah ngn lecturer, then tiru je…xpayah…cakap je kat lecturer tu xfaham bila masuk kelas tutorial nnt…tapi BERDIKARI la sikit..jangan nak harapkan lecturer 100 %...kalau ada kawan yang boleh jawab tu, y not korang tanya dia cane then kalau still xfaham u can go directly to lecturer..
§      Buat LAWATAN ke unit
-kalau kat Kolej Matrikulasi Melaka (KMM), setiap jabatan subjek dipanggil unit..unit math, unit kimia, unit bio, unit fizik dll…jangan malu-malu kalau ada masa 'gap' (luang) tu terus gi unit jumpa lecturer…konpem korang akan ENJOY!!!g unit best wooo… 

to be continue...

KLIK SINI PART 2 & PART 3 

Wassalam



May 26, 2012

NASI KUKUS AYAM PACAK!


Boleh dikatakan tiap2 minggu aku ditemani Puteri Katak pergi pasar malam Bangi Seksyen 16 tuee…tapi yang indahnya harini baru kami perasan…ada menu baru..

NASI KUKUS AYAM PACAK!
Nak cuba???besttt!!!jangan lepaskan peluang keemasan ini..serbulah pasar malam bangi setiap selasa dan sabtu…
*ni je la tempat pelajar UKM berkeliaran…hahaha

 SELAMAT MENCUBA~~


May 24, 2012

Khamis yang malang~



Serius tak tipu, hari ni semangat aku nak g kelas..lagipon hari ni hari last belajar ngan En. Daman utk kursus Famili Tumbuhan Berbiji…Tengah panaskan enjin moto, ttbe tertengok ada kesan calar kat bahagian depan moto..terus berubah mood..mendadak!Aku rasa tertekan dan terkilan…rasa nak je cari sape yg buat tu…

Kalau awal bulan Mei hari tu (3 Mei 2012) juga hari Khamis tepat jam 1015 pagi..aku excident…hari ni tepat jam 1000 pagi moto kena calar (*waktu aku tgk)…mmg hari Khamis yang malang bagi aku bulan Mei ni…dah la masa excident 3 minggu lepas tu tercalar kat bahagian sisi moto..tu aku blh lagi sabar..sbb aku tahu kereta yang aku langgar tu lagi teruk kemek…mmg salah dia pon..keluar parking xbg signal..dah la main kluar..xtgk side mirror..nasib baik aku xmintak ganti rugi…sbb dah tahu kereta dia lagi teruk..kesian plak..Hari ni punya plak sampai skarang aku xleh maafkan..Nak gi basuh dan polish dulu bila free nanti…mungkin esok petang..kalau tak hilang mmg aku xmaafkan melainkan dia datang mengaku pada aku dia yang buat…

*Parking kat tempat parking moto kolej..sah2 la bdak kolej ataupon pekerja canselori…kalau pekerja tu mmg dia xknal aku la…

Ok.stress!!jap lagi quiz.


May 23, 2012

UKM's botanist




May 22, 2012

Dilema NOT Delima


Alhamdulillah..sejak aku tak kalut sangat dengan mid test aku..aku berasa sedikit tenang..tambahan pula selepas Malam Anugerah Pelajar 15 (MAP 15) hari tu aktiviti kolej pun xde…bukan xde langsung..bakal jaksa sesi 2012/2013 kolej aku pergi kursus kat Pulau Pemanggil dan aku pula ditakdirkan utk ke fieldwork bagi kursus Ekologi Terestrial..mungkin ada hikmah gerak geri ALLAH pada kali ini..n finally im feeling it…rasa indah, rasa bahagia dan sangat bersyukur..alhamdulillah..tQ ALLAH… Kau hadirkan mereka…

Aku, Fatin , Ain


,Puteri Katak , Iedya Abdullah, Fatin Syahighah


Aku, Fatin, SyafiQ


We are Biologist!!!


But sincerely I’m not fully have a zero mind..aku masih terfikir adakah aku akan teruskan untuk aku memegang jawatan sebagai jaksa??kali ni aku bukan lagi sebagai jaksa kebudayaan dan warisan tapi kali ini aku BAKAL dilantik sebagai setiausaha jaksa.. (*hanya kura2 ura2)..kadang-kadang terfikir jugak kenapa aku masih dilantik jika “mereka” tahu aku tidak mampu??”mereka” yang menilai…”mereka” yang membuat keputusan ini..mereka lagi mampu..

Next thing, adakah aku masih ingin stay di kolej aku skang??kenapa aku nak pindah kolej??Do I have problem with this college??or people in this college??or what is my REAL problem??nak lari dari masalah…undefined…pernah entri aku RUJUK INI mnyatakan dah 70% memihak kepada PINDAH…emosi sangat mempengaruhi dalam membuat keputusan…insyaALLAH jika ada masa, aku akan fikir dan bincang perkara ini dengan yg selayaknya…moga dipermudahkan…

And the last one is…..before kami (biologist) pergi fieldwork..kami diberi form untuk pemilihan penyelia for thesis…THESIS???WOW!!!xpercayakan?dah nak masuk 3rd year…hoho…kami perlu hantar hari Isnin (21 Mei 2012)..masa nak isi form tu..seriously xtahu nak pilih yang mana satu…mmg sangat DILEMA.. and mmg salah aku sebab xbuat solat istikharah awal2 untuk tajuk dan penyelia thesis..dengan penuh keredhaan aku pilih sahaja..

Minat dan Keupayaan Wajib Seimbang (Iedya Abdullah 2012).

*solat istikharah bukan untuk pilih jodoh jew..hehe..

Wassalam..



May 17, 2012

Jadual Final Sem 4 Biology


Tak payah nak terkejut dan shock!!!dah nak final wei..TATAP jadual ni!!ada berani??tough mengalahkan Aaron Aziz weiii…


ALL THE BEST!!MOGA ALLAH MEMBANTUKU!AMIN~



May 14, 2012

Pesanan dunia, akhirat tujuan











Wahai kawan,
sedarkah dikau,
kita sebenarnya sibuk,
sibuk kita mngalahkan para nabi,
mengalahkan para ulama',
mengalahkn khalifah....

Kesibukan apa sebenarnya yang kita cari,
apa maknanya kesibukan itu,
kesibukan yang dibuat-buat,
atau kesibukan tanpa dirancang...

Pernahkan dikau berfikir,
walaupun sesaat,
Rasulullah saw diturunkan dimuka bumi sebagai nabi,
pemimpin kepada ummat seluruh alam,
tetapi kita????
renungkan.........

Subuh kita subuh bertemankn cahaya matahari,
solat kita dihujung waktu,
tanpa rasa hormat seruan azan,
mulut terus bercakap,
mahukah kita mati dalam kekufuran???,
kerana bercakap semasa azan,
kalimah syahadah tak terlafaz saat nyawa mahu berpisah....

Siang waktu bekerja,
malam waktu berehat,
alaf baru memutarkannya sehingga 360 darjah,
lepak diwaktu malam,
megulik mimpi diwaktu siang,
bilakah masa dikau memohon keampunan????

Al-Quran dijadikan hiasan,
kerana aku Islam aku wajib memilikinya,
adakah itu tujuan Al-Quran diturunkan???..
sunnah pula makin dilupakan,
kerana pemodenan dijadikan nakhoda hidup...

Takut kerana exam,
menjadi fitrah terlafaznya dari pelajar,
tidakkah kita sedar????
hari yang dilalui itulah peperiksaan,
peperiksaan Allah,
namun dek kerana hanya satu perkataan ditukarkan,
kita tidak menyedarinya....
peperiksaan dengan ujian,
walhal sama maksudnya..
sanggup berjaga malam kerana exam,
tetapi sanggupkah dikau berjaga malam utk menghadap Illahi???

Megahnya manusia kerana pangkat,
semua ini kita yang punya,
kerana kau seorang artis,
seorang peguam,
seorang pegawai,
semuanya pasti terbaik ,
sedangkan tiada beza antara kita,
dihitung hari yg sama,
disoal soalan yg sama,
kain putih juga membalut tubuhmu...


Cinta...
indahnya perkataan ini,
mengejar cinta tanpa sedar,
sehingga meyumbang kadar kelahiran,
bayi dijadikan sampah,
jika dulu "dilarang membuang sampah dimerata-rata",
tapi kini "dilarang membuang bayi dimerata-rata"...
cinta Allah entah kemana,
cinta manusia besarnya pengorbanan...

Tunggu sekejap,
nantilah,
kejap lagi,
lambat lagi,
nanti tua,
mudah diungkap jika diajak membuat kebaikan,
tetapi adakah perkataan-perkataan ini akan terlafaz???
saat malaikat Izrael datang mencabut nyawa??
tidak!!!tak mungkin....

Ya Allah,
Ampunkanlah kami...
kami hanya manusia biasa,
yang lemah,yang hina,
ampunkan kami Ya Allah,
ampuni kami Ya Allah,
ampuni kami Ya Allah....
Amin ya Rabbal alamin~~~

Puisi ini telah dicipta oleh Iedya Abdullah sepenuhnya. Mulanya hanya sebagai nota di facebook.

Selamat beramal~pesanan bersama.