GENG KITO

Orang Nengok

June 2, 2012

Tips untuk pelajar matrikulasi


Dah hampir dua tahun meninggalkan zaman matrikulasi...zaman yang cukup indah...zaman yang sangat memberi makna dalam menempuhi alam remaja…percayalah pengalaman satu tahun (*bg student PST) dan dua tahun (PDT) amat bermakna dan terasa indah bila korang semua kluar dari matrikulasi…rindunya tak terkata…take this chance to enjoy yourself as matrix students..enjoy matrix life BUT here as ex matrix students, I would like to share a few tips to enjoy + SUCCESS when u r in matrix…



§      Jangan sesekali PONTENG kelas
§    Kalau sakit atau demam yang teruk sahaja DIBENARKAN ponteng. (*xyah nk manjakan diri sangat kalau demam sikit2 tuu..)
§      STUDY before masuk kelas
-mana nak dapat nota?
*jangan takut nak mintak ngn lecturer awal2….xde lecturer pon marah…dan lagi bagus kalau jumpa senior yang pernah belajar dekat matrix yang sama dan kos yang sama..
-nak study apa??
*xpayah nak study struggle sangat before masuk kelas..at least tahu term especially bagi subjek math and bio..nnt bila masuk kelas xblur sangat..dan sekurang-kurangnya juga anda akan CEPAT faham..
§      STUDY lepas kelas ( <24 jam)
-selalunya waktu P & P pelajar matrikulasi antara pukul 8.00 pagi- 5.00 petang..tu pun jarang kelas hingga kol 5.00 petang..jadi, korang akan berasa penat waktu petang..rehatlah secukupnya pada waktu petang tu..DAN study pada waktu malam..maksud <24 jam ialah.. CONTOH: kelas math pada pukul 8.00-9.00 pagi isnin..lecturer ajar chapter 1..so, STUDY before tibanya pukul 8.00 -9.00 pagi pada hari selasa..kita akan mudah FAHAM dan INGAT jika kita belajar dalam masa tersebut..sebab otak masih fresh apa yang lecturer cakap.
§      F.O.K.U.S
-ya..mmg susah nk focus dalam kelas…xdinafikan..elakkan duduk bersama kawan-kawan yang suka bersembang di dalam kelas..jika mengantuk bawa air masak ke dalam kelas..2 tujuan:utk minum dan basuh muka..
-lagi satu, tengok muka dan memek muka lecturer yang sedang mengajar..hehe…konfem korang akan ingat waktu nak exam..sure!:P
§      TANYA lecturer jika tak faham
-tanya terus lecturer..jangan takut…lecturer xmakan students…kalau kena marah pun..korang akan ingat kemarahan tu sebab apa.. secara tak langsung korang akan ingat apa soalan yang korang Tanya dan terus tahu jawapannya..;-)
§      Buat TUTORIAL
-gunakan latihan tutorial ini sebagai jalan yang efektif utk korang belajar…SETIAP subjek tuuu berguna sangat tutorialnya..xkiralah kimia,biologi, mathematics, fizik..semua lah…english je xde tutor…Cuma banyak asaimen..hehe
-tolonglah jangan meniru tutorial tuee…rujuk kepada statement kat atas tuu..jalan EFEKTIF bukan jalan ALTERNATIF…xnak kena marah ngn lecturer, then tiru je…xpayah…cakap je kat lecturer tu xfaham bila masuk kelas tutorial nnt…tapi BERDIKARI la sikit..jangan nak harapkan lecturer 100 %...kalau ada kawan yang boleh jawab tu, y not korang tanya dia cane then kalau still xfaham u can go directly to lecturer..
§      Buat LAWATAN ke unit
-kalau kat Kolej Matrikulasi Melaka (KMM), setiap jabatan subjek dipanggil unit..unit math, unit kimia, unit bio, unit fizik dll…jangan malu-malu kalau ada masa 'gap' (luang) tu terus gi unit jumpa lecturer…konpem korang akan ENJOY!!!g unit best wooo… 

to be continue...

KLIK SINI PART 2 & PART 3 

Wassalam



10 comments:

  1. nak tnya nie akak..klau course sains bio kat ukm nie blajar apa ek..maksud saya lebih kearah apa?kerjaya lpas nie mcam mna..

    ReplyDelete
  2. sains biologi kat ukm ni ada 3 modul.. pelajar dikehendaki memilih sendiri modul yg disediakan iaitu tumbuhan, haiwan dan genetik bila dah masuk tahun 2.. hujung tahun 1 dah kna buat pilihan la.. belajar ikut modul masing2..:)

    ReplyDelete
  3. akak rasa cam dah xde la dik. bg terus dekat junior. sorry sangat..

    ReplyDelete
  4. Akak pljar pst kn.. senang ker nak masok pdt.. sbb sya rsa pspm 1 sya.. x begitu.. sya tk nak masok pdt kak.. p masok pdt ape benifit nyer??.. bguz ker masok pdt...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai org akan cakap "rugilah masuk pdt.. 2 tahun kena belajar.".. lupakan benda tu.. hakikatnya, tiada istilah rugi dalam menimba ilmu.. cuba kita fikir kejap, nak keluar awal dengan result kelaut, atau keluar lambat dengan result gempak? mesti nak result gempak kn? cuma nak keluar cepat.. xpe lambat pon.. masuk pdt ni korang akan rasa life matrix tu heaven sbnrnya. ngn lecturer pon lagi rapat.. bila kita belajar dgn ikhlas, bersungguh2 kerana ALLAH, semua bnda akan jadi possible. kawan akak pdt dapat je ambik medic. apa yg kita nak ialah nak result gempak supaya senang dapat kos yg marketable. ye dok?hehe :)

      Delete
  5. Susah mana lagi , chemistry di matriks ke spm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... mesti la masa matriks... mesti makin lama makin Susah..hehe

      Delete
    2. lebih kurang sama je. matriks lagi mendalam. tapi kalau faham insyaALLAH senang.

      Delete

Pahlwan-pahlawan yang budiman, terima kasih!